zondag 9 januari 2022

Wat is Verloren Maandag of Verzworen Maandag ?

 

Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans lundi perdu of lundi parjuré) is een Belgische traditie die over het algemeen op de maandag na de zondag (Doopsel van Jezus) na Driekoningen als de eerste dag na de Kerstcyclus van de tijd door het jaar gevierd wordt. Deze traditie uit het kerkelijk jaar is vooral in de provincie Antwerpen en in Doornik standvastig gebleven.[1] In Aalst viel verloren maandag begin oktober. Er werden 'hete broodjes' gegeten: broodkoeken nog warm uit de oven. In Sint-Truiden is 'Verloure Moondag' de maandag voor Aswoensdag; dan trekt de jaarlijkse carnavalsstoet door de straten van de stad.

Het is in België, en dan vooral in Vlaanderen en met name in de provincie Antwerpen, de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.[2]

Over de herkomst van dit gebruik doen vele verhalen en stadslegendes de ronde, het ene al wat accurater omspringend met de historische informatie dan het andere. Op basis van historische feiten kunnen wel een aantal zeer waarschijnlijke hypotheses naar voor worden geschoven.


Bron : Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten