vrijdag 6 oktober 2023

Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You (Make My Wish Come True Edition)

Mariah Carey (Huntington, New York, 27 maart 1969 of 1970 is een Amerikaanse pop-/r&b-zangeres, songwriter, producer, actrice en schrijver. Ze wordt ook wel de "Songbird Supreme" en de "Queen of Christmas" genoemd en staat bekend om haar vocale bereik van vijf octaven, melismatische zangstijl en het kenmerkende gebruik van het fluitregister. Carey werd in 1990 beroemd met haar gelijknamige debuutalbum. Ze was de eerste artiest die met haar eerste vijf singles een nummer 1-notering in de Amerikaanse top 100 behaalde.

Carey's debuutalbum werd uitgebracht onder leiding van Columbia Records platenbaas Tommy Mottola, met wie ze drie jaar later trouwde. Carey behaalde grote successen met de albums "Music Box" (1993), "Merry Christmas" (1994) en "Daydream" (1995) en met singles als "Hero", "Without You", "All I Want for Christmas Is You", "Fantasy", "Always Be My Baby" en "One Sweet Day". Na de scheiding van Mottola, nam Carey een nieuw imago aan en incorpereerde meer hiphop elementen op haar volgende album Butterfly (1997). Billboard noemde haar de 'Artist of the Decade' (1990), terwijl de World Music Awards haar eerden als de best verkopende vrouwelijke popartiest van het millennium.

n 2001, na elf opeenvolgende jaren van Amerikaanse nummer één singles, verliet Carey Columbia en tekende een platencontract van 100 miljoen dollar bij Virgin Records. Na haar veelbesproken fysieke en emotionele inzinking en het mislukken van haar film Glitter (2001) en de soundtrack, kocht Virgin haar contract af voor 28 miljoen dollar. Het jaar daarop tekende ze bij Island Records. Na enkele onsuccesvolle jaren keerde Carey terug naar de top van de muziekindustrie met The Emancipation of Mimi (2005), dat het best verkochte album in de VS en 's werelds tweede best verkochte album van 2005 werd. De tweede single, "We Belong Together", eindigde bovenaan de 'US Billboard Hot 100 decade-end chart' (2000s). Ze won de Breakthrough Actress Performance Award op het Palm Springs International Film Festival voor haar rol in de film Precious uit 2009. Carey's volgende activiteiten waren onder meer jurylid bij American Idol, de docu-serie Mariah's World, de films The Butler (2013), A Christmas Melody (2015), The Lego Batman Movie (2017) en het publiceren van haar memoires in 2020 genaamd 'The meaning of Mariah Carey'. Carey is een van de best verkopende muziekartiesten aller tijden, met een verkoop van meer dan 220 miljoen platen wereldwijd. Negentien van haar liedjes hebben bovenaan de Amerikaanse Billboard Hot 100 gestaan. Ze heeft het record voor de meeste nummer één singles van een soloartiest (negentien), een vrouwelijke songwriter (achttien) en een vrouwelijke producer (vijftien) in de Verenigde Staten. Carey is momenteel de hoogst gecertificeerde vrouwelijke artiest in de Verenigde Staten, met 71 miljoen gecertificeerde albumeenheden. Op de VH1's lijst van de '100 Greatest Women in Music' belandde ze op de tweede plek en in 2019 riep Billboard haar uit tot "top-charting female solo-artist". Carey heeft vijf Grammy Awards, negentien World Music Awards, tien American Music Awards en vijftien Billboard Music Awards gewonnen. Ze werd in 2022 opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. Ze staat bekend om het inspireren van andere (R&B) artiesten en het populair maken van hiphop in popmuziek. Het tweede kerstalbum van Mariah Carey uit 2010. Het album bevat vier singles: Oh Santa!, Auld Lang Syne (The New Year's Anthem), When Christmas Comes en Christmas Time Is In The Air Again. Daarnaast is het album inclusief een nieuwe versie van de kerstklassieker All I Want For Christmas Is You.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten